grimm

grimm

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Με τους Μουσικούς της Βρέμης στο μάθημα!




Οι "Μουσικοί της Βρέμης" αποτελούν ένα από τα πολύ γνωστά, αγαπητά και όμορφα παραμύθια των αδελφών Grimm και επιπλέον προσφέρονται για πολυάριθμες δραστηριότητες στο μάθημα, ξενόγλωσσο ή μη, στην Α/θμια ή τη Β/θμια Εκπαίδευση. Το θέμα είναι καταρχήν η απόρριψη των "μουσικών" από τους ανθρώπους που τα φρόντιζαν και η απόδειξη  ότι τελικά εντελώς διαφορετικά πλάσματα μπορούν να επιβιώσουν και να τα καταφέρουν αν... συνεργαστούν ("Οι Μουσικοί της Βρέμης" στα Ελληνικά).


Στα πλαίσια του μαθήματος των Γερμανικών δουλέψαμε πέρυσι με μια τάξη (γ΄γυμνασίου) το παραμύθι, καθώς η διδακτική ενότητα που προηγήθηκε αφορούσε τα ζώα του αγροκτήματος και το εν λόγω παραμύθι προτείνεται επίσης από το Βιβλίο Εργασιών. Αρχικά οι μαθητές είδαν τη φωτογραφία από το μπρούτζινο άγαλμα που υπάρχει στη Βρέμη με τους τέσσερις πρωταγωνιστές του παραμυθιού και προσπάθησαν να θυμηθούν αν ξέρουν κάτι για αυτό ή να φανταστούν την ιστορία του. Αφού ονοματίσαμε τα ζώα στην ξένη γλώσσα και είπαμε και τους ήχους που κάνει το καθένα στην Ελληνική και τη Γερμανική, κάτι  που οι μαθητές βρίσκουν πάντα διασκεδαστικό, πήραν μια σειρά από κάρτες με σχεδιασμένες διάφορες σκηνές της ιστορίας, τις οποίες προσπάθησαν να βάλουν στη σειρά. Οι σκηνές τις ιστορίας φωτοτυπήθηκαν από το βιβλίο με υλικό για το μάθημα των γερμανικών ως ξένη γλώσσα Huckepack (παρέχει δικαίωμα για φωτοτύπηση και χρήση για διδακτικούς σκοπούς) και πλαστικοποιήθηκαν ώστε να μοιάζουν με κάρτες και να μην καταστρέφονται εύκολα.

Στη συνέχεια οι μαθητές πήραν και κάποιες λεζάντες (επίσης τυπωμένες και πλαστικοποιημένες), οι οποίες έπρεπε να συνδυαστούν κατάλληλα με τις εικόνες και προέκυπτε τελικά όλο το παραμύθι με εικόνα και κείμενο, το οποίο μπορέσαμε στη συνέχεια να επεξεργαστούμε γλωσσικά και στο τέλος να πραγματοποιήσουμε μια σειρά από δραστηριότητες του προφορικού λόγου με τους πρωταγωνιστές να "μιλούν" για την ιστορία τους και την περιπέτειά τους στο δρόμο προς τη Βρέμη. 

Πολλά πράγματα μπορεί να κάνει κανείς με αφετηρία το παραπάνω παραμύθι και με πολλές ηλικιακές ομάδες. Μια ενδιαφέρουσα ιδέα είναι η κατασκευή του σκηνικού του παραμυθιού όπως φαίνεται στο παρακάτω link:

Tο αρχείο που περιέχει το σχέδιο κατασκευής μπορεί να βρει κανείς εδώ (προέρχεται από την ίδια ιστοσελίδα, απλά είναι και εδώ για όσους δεν διαβάζουν γερμανικά). Με βάση την κατασκευή του σκηνικού μπορούν οι μαθητές σε ομάδες να "παίξουν" το παραμύθι τους, να το τροποποιήσουν, να το αλλάξουν, να το ανατρέψουν!


Τέλος πίνακες ζωγραφικής με θέμα τα ζώα μπορούν επιπρόσθετα να αποτελέσουν αφορμή για παραγωγή νέων πρωτότυπων ιστοριών από τους μαθητές και στη συνέχεια εικονογράφηση ή κατασκευή κόμικ ή ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς (παραδείγματα από πίνακες ζωγραφικής σχετικούς με το θέμα εδώ).

Ελπίζουμε να συναντήσετε κι εσείς κάπου τους "Μουσικούς" στο δρόμο προς τη Βρέμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου