grimm

grimm

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Ο δρόμος του ... παραμυθιού...!



O δρόμος του παραμυθιού (της Γερμανίας) είναι μια νοητή γραμμή στο χάρτη με διάφορους προορισμούς που αφορούν τι άλλο; Τα παραμύθια και τους αδελφούς Grimm. Κύριοι σταθμοί είναι πόλεις και χωριά της Κεντρικής και βόρειας Γερμανίας όπου έζησαν και εργάστηκαν οι αδελφοί Grimm, αλλά επίσης μέρη όπου εκτυλίσσονται υποθετικά οι θρύλοι που αποτέλεσαν βάση για τα κλασικά παραμύθια τους. Ο δρόμος ιδρύθηκε το 1975 μέσω μιας συνεργασίας των κρατιδίων, τα οποία διασχίζει.To σχέδιο δημιουργίας αναπτύχθηκε σε πέντε βασικούς άξονες έτσι ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένες θεματικές και να αποτελέσει έτσι μια άρτια και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσα τουριστική πρόταση.

Έμφαση δόθηκε καταρχήν στους ίδιους τους αδελφούς Wilhelm και Karl Grimm, συνεπώς περιλαμβάνονται οι σταθμοί από τους οποίους πέρασαν κατά τη διάρκεια των παιδικών τους χρόνων ή της ενήλικης ζωής τους.
Δε θα μπορούσε για παράδειγμα να λείπει η γενέτειρα πόλη τους Hanau, ο σταθμός των παιδικών τους χρόνων Steinau an der Straße ή το μέρος που πήγαν σχολείο και αποφοίτησαν, το Kassel. Τα σπίτια στα οποία έμειναν φιλοξενούν σήμερα μουσεία και εκθέσεις προς τιμήν τους και η ιστορία τους αποτελεί βασική θεματική στις ξεναγήσεις στις παραπάνω πόλεις. Φυσικά περιλαμβάνονται στο δρόμο του παραμυθιού το Marburg, όπου σπούδασαν αλλά και το Göttingen,  όπου δίδαξαν ως καθηγητές πανεπιστημίου και συμμετείχαν στην ομάδα διαμαρτυρίας ενάντια του βασιλιά Ερνέστου Αυγούστου Α΄,  γνωστή  και ως "οι επτά του Γκέτινγεν" (Göttinger Sieben).

Sababurg

Αν και τα παραμύθια σε καμία περίπτωση δεν τοποθετούνται κάπου τοπικά ή χρονικά ωστόσο στο δρόμο του παραμυθιού περιλαμβάνονται μέρη (κωμοπόλεις, πύργοι, δάση), όπου θα μπορούσαν να λαμβάνουν χώρα οι ιστορίες των παραμυθιών των αδελφών Grimm. Ίσως η Ωραία Κοιμωμένη να ζούσε στον πύργο του Sababurg ή η Κυρά- Καλή να τίναζε τα παπλώματα από τα βουνά κοντά στην κωμόπολη Hessisch Lichtenau.


Είναι ωστόσο βέβαιο, ότι περνώντας κανείς από τα μέρη του δρόμου του παραμυθιού δε μπορεί παρά να αισθανθεί δίπλα του τους ήρωες των αγαπημένων του παραμυθιών από τα παιδικά του χρόνια και... που ξέρει κανείς; Μπορεί και να τους συναντήσει, γιατί στο δρόμο του παραμυθιού όλα σχετίζονται με τα παραμύθια, υπάρχουν εκθέσεις, μουσειακοί χώροι, αγάλματα, θεματικές ξεναγήσεις, φεστιβάλ παραμυθιών και πολλά άλλα...συνεπώς όλα είναι πιθανά!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέρη τα οποία διασχίζει ο δρόμος του παραμυθιού, εδώ (και σε αγγλική έκδοση).

(Βίντεο με τους κυριότερους σταθμούς του δρόμου του παραμυθιού)



(Με αγγλικούς υπότιτλους)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου