grimm

grimm

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Expedition- Grimm 2013











Η Ευρώπη γιορτάζει τα επετειακά έτη Grimm και σε πολλά μέρη πραγματοποιούνται από το 2012 πολλές εκδηλώσεις προς τιμή των αδελφών Grimm, αλλά και των παραμυθιών τους. Η έκθεση Expedition Grimm που πραγματοποιήθηκε στο Kassel της Γερμανίας ήταν ένα από τα σημαντικά γεγονότα των ετών Grimm. Καταρχήν η επιλογή της πόλης δεν ήταν τυχαία, Εκεί έζησαν οι Grimm τα μαθητικά τους χρόνια και η πόλη φιλοξενεί επίσης το ομώνυμο μουσείο (Brueder- Grimm- Museum).



Η έκθεση ωστόσο διήρκεσε ένα χρόνο περίπου και εκεί μπορούσε κανείς να ενημερωθεί για βιογραφικά στοιχεία των Grimm και να δει σπάνια εκθέματα από γνήσιες εκδόσεις των πρώτων έργων τους, όχι μόνο όσον αφορά στα παραμύθια, αλλά και στο επιστημονικό τους έργο, το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό ούτε στη γενέτειρα χώρα τους, όπως τονίζουν οι ειδικοί του μουσείου. Για το λόγο αυτό κατά τα έτη Grimm γίνεται προσπάθεια γνωστοποίησης του συνολικού έργου των Grimm ως γλωσσολόγων και λεξικογράφων πέρα από την πιο γνωστή ιδιότητά τους ως συλλεκτών μύθων και φιλολογικών επιμελητών.

Στον διαδραστικό χώρο της έκθεσης οι επισκέπτες μπορούσαν να "παίξουν" με τα παραμύθια σε διάφορες δραστηριότητες που είχαν στηθεί, με highlight το "βιβλίο που μιλάει", όπου ο επισκέπτης μπορούσε να διαβάσει και να ακούσει την ιστορία των αδελφών Grimm και των παραμυθιών τους μέσα από ένα τεράστιο βιβλίο από καμβά με τη βοήθεια ενός βιντεοπροβολέα που υπήρχε στην οροφή.
Το βιβλίο που "μιλάει" - Expedition Grimm (Kassel 2013)
Ιδιαίτερα χρήσιμο για μια γενική άποψη της εποχής των αδελφών Grimm σε συνάρτηση με το έργο τους ήταν ένας χρονολογικός πίνακας που κοσμούσε το διάδρομο της εισόδου προς τη διαδραστική έκθεση, πάνω στον οποίο αναφέρονταν με πράσινο τα βιογραφικά στοιχεία των αδελφών Grimm, με κόκκινο το έργο τους, ενώ με μπλε τα ιστορικά γεγονότα  τις εποχής στη Γερμανία και την Ευρώπη γενικότερα.
Χρονολογικός πίνακας στην έκθεση Expedition- Grimm
Περισσότερες πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό μπορεί να βρει κανείς στη σελίδα της έκθεσης στη Γερμανική και την Αγγλική γλώσσα, καθώς και να "κατεβάσει" το τεύχος με τις προτάσεις για εκπαιδευτικές δραστηριότητες κατά την επίσκεψη στην έκθεση, οι οποίες όμως περιέχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις γενικά για την ένταξη του θέματος των παραμυθιών και των αδελφών Grimm στο μάθημα.

Βίντεο της έκθεσης (στα Γερμανικά): https://www.youtube.com/watch?v=OUZuvibSHS8
Τεύχος για διδακτική αξιοποίηση (στα Γερμανικά):

http://www.expedition-grimm.de/fileadmin/user_upload/Downloads/EXPEDITION_GRIMM_Schulmaterialien.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου